Branding and Communication

Djino, Jamie, Lucas, Wail en Niels

We scan project 1

Talenten & Overlapping  

Vasthoudend 

Groepsleden zijn vaker vasthoudend aan hun mening en eigen ideeën.  Dit kan een negatief effect hebben bij het maken van keuzes.  

Zakelijk 

De overlap van het zakelijke talent heeft positief invloed op de projectgroep. Hierdoor wordt er op een zakelijke en duidelijke manier met elkaar omgegaan. Iedereen wordt met respect behandeld.  

Zelfstandig 

Twee leden van de projectgroep hebben een zelfstandig talent. Dit betekent dat het voor de andere leden moeilijker is om zelfstandig te werken.  

Leidinggevend 

De groep beschikt over 1 lid met een leidinggevend talent. Dit is goed voor de projectgroep zodat er een iemand is die de groep vertegenwoordigd en leidt.  

Samenwerkend  

Twee leden van de groep hebben beschikken over het talent samenwerken. Voor twee andere leden is dit een ontwikkelbaar talent. Groepsleden kunnen elkaar helpen bij dit talent verder te ontwikkelen en zo het optimale resultaat te behalen.  

Interpersoonlijk sensitief  

Voor meer dan de helft van de projectgroep is interpersoonlijk sensitief een talent of ontwikkelbaar talent. Dit is positief voor de projectgroep. Er wordt zo rekening gehouden met elkaars gevoelens, wensen en ideeën. Dit betekent ook dat de leden respectvoller met elkaar omgaan omdat ze begrip hebben voor de ander.  

Multicultureel  

Multicultureel is een positief talent en het merendeel van de groep bezit hierover. Dit heeft een positief effect op het werken binnen de projectgroep. Het respect en waardering hebben voor andere is hier een belangrijk aspect in. 

Valkuilen 

Communicatief, Klantgericht, Analytisch, Plannend en organiserend, Besluitvaardig, Toekomstgericht, Vernieuwend, Overtuigend. 

Jamie
Top: Jamie is een echt leider en neemt het voortouw. 
Top: Jamie is altijd actief bezig en helpt je wanneer je hulp nodig hebt. Tip: Jamie wil soms te veel doen. 
Tip: Jamie moet niet te veel stress hebben. 

Djino Top: Djino doet heel serieus mee en neemt niet snel genoegen, hierdoor is zijn werk van goede kwaliteit. 
Top: Djino is kritisch en houdt ook het werk van anderen in de gaten  Tip: Djino moet meer vertrouwen hebben in zijn medeproject leden 
Tip: Djino moet het niet moeilijker en drukker voor zichzelf maken als het niet nodig is. 

Wail Top: Wail zijn werk is van zeer goede kwaliteit. 
Top: Wail draagt goed bij aan het groepsproces en zorgt ervoor dat de chemie in de groep goed blijft.  Tip: Wail mag soms iets meer betrokken zijn bij het groepsproces. 
Tip: Wail mag vaker zijn mening geven. 

Lucas Top: Lucas weet goed waar hij mee bezig is 
Top: Lucas kan zich goed focussen en vastbijten in dingen die hij moet doen.  Tip: Soms iets meer van jezelf laten horen.  
Tip: Lucas moet vaker naar hulp vragen wanneer hij hulp nodig heeft. 

STARR-Reflectie

Situatie:
Met deze klasgenoten heb ik de module Branding & Communication uitgevoerd. Tijdens dit project hebben wij gezamenlijk een campagne bedacht voor het merk 8.6.

Taak:
Binnen dit project kreeg ik de taak Controleur. De controleur zorgt hoofdzakelijk dat alle spelling, grammatica, Bronnen, interpunctie en schrijfstijlen overeenkomen in al het gemaakte werk. De controleur zorgt dat al het werk leesbaar en goed is geschreven. 

Actie:
Ik kende al mijn projectleden al redelijk goed van het eerste jaar, alleen Djino en Wail waren nieuw. In het begin ging het een beetje stroef doordat Wail en Djino er pas later bij kwamen en omdat Stef halverwege stopte met de opleiding. Uiteindelijk verliep de samenwerking redelijk en hebben we vooral overal met zijn allen aan gewerkt. Op het einde van het project heb ik alles nog een keer goed doorgenomen zodat de spelling en zinsbouw helemaal correct was.

Resultaat:
Het resultaat was redelijk, we hebben een voldoende gehaald voor onze campagne. De samenwerking vond ik niet heel goed verlopen, dit kwam omdat er groepsgenoten bij waren die alles op het laatste moment deden, dingen niet volledig inleverden en te weinig hun input gaven in het project.

Reflectie:
Ik heb veel van deze groepssamenstelling geleerd. Ik heb vooral geleerd dat zelfs als je in het tweede jaar van een HBO opleiding zit, je nogsteeds achter mensen aan moet zitten om te zorgen dat ze hun werk optijd en goed inleveren. Uiteindelijk zijn we wel tot een goede campagne gekomen en ben ik tevreden met het resultaat. Ik had echter liever gezien dat dit was gelukt zonder veel stress en irritaties tussen de projectleden. De volgende keer probeer ik er korter op te zitten de groep een beetje op sleeptouw te nemen wanneer dit nodig mocht zijn.

Sales en Accountmanagement

Joost, Lars, Marin, Bjorn en Niels

We scan project 2

Talenten en Valkuilen

Uit de we-scan blijkt dat de groepsleden van projectgroep 4 goed scoren op het vasthoudend, zakelijk en communicatief zijn. Dit betekent dat deze competenties beheerst worden en dit zorgt voor een goede manier van werken binnen de groep. Doordat er vasthoudendheid is binnen de groep blijven we samen streven naar de doelstellingen die behaald moeten worden. Bij een onderneming is het van belang om klantgericht te werken, communicatief is het team sterk maar wat het klantgericht werken wat makkelijk maakt maar het team is fragiel op daadwerkelijke klantgerichtheid. Als groep moeten we er dus voor zorgen om klantgerichter te werk te gaan zodat we hier een kwaliteit van maken, uit de we-scan blijkt ook dat deze competentie ontwikkelbaar is. Naast klantgerichtheid scoort de groep op leidinggevend niet hoog, echter is ook deze competentie te ontwikkelen. Dit komt ook terug in de competenties: besluitvaardig, oordeelsvormend, toekomstgericht, samenwerkend, interpersoonlijk sensitief en multicultureel. Al deze competenties zijn ontwikkelbaar en zorgen uiteindelijk voor een goede structuur binnen de groep. De groep bezit verder genoeg competenties om de onderneming succesvol te maken maar er moeten nog zeker competenties verder ontwikkeld worden om dit te kunnen realiseren. 

STARR-reflectie

Situatie:
Met dit projectgroepje heb ik de module Sales & Accountmanagement uitgevoerd. Tijdens dit project hebben we de salesgame gespeeld. Tijdens deze game moesten we een koffie winkel openen en daarbij moesten we verschillende salesacties uitvoeren.

Taak:
Mijn rol tijdens het sales project was de commerciële binnendienst en inkoop. Een commercieel medewerker binnendienst is iemand die op een kantoor op de Sales afdeling werkt. Je probeert als commercieel medewerker producten aan nieuwe of bestaande klanten te verkopen en/of je adviseert klanten. Je werkt in een team met andere verkoopmedewerkers. Vaak verkoopt een commercieel medewerker binnendienst zijn producten via de telefoon en houdt contact via de mail. Nadat een product of dienst verkocht is, moet je ook de administratieve kant daarvan afhandelen. Je stelt offertes op en zorgt dat de producten op tijd geleverd worden. Je bent het aanspreekpunt voor klanten die vragen hebben over bestellingen. Je onderhoudt ook de relaties met klanten en leveranciers en controleert of bestelde producten of diensten op tijd geleverd zijn, of de klant tevreden is en wat eventueel verbeterd kan worden. Er worden afspraken met leveranciers gemaakt over leveringen en er worden dossiers over klanten bijgehouden.

Actie:
Bij dit project zat ik in een heel leuk groepje waar de sfeer bijna altijd goed was. Ik heb verschillende sales acties uitgewerkt die we eerlijk verdeeld hadden over de groepsleden. Tijdens de game deelde Lars zijn scherm en vulde de getallen in. Ik heb meegedacht wat het slimst en meest tackties was om te doen. Ik heb altijd mijn mening gegeven en ik vond ook dat de groep altijd naar elkaars mening heeft geluisterd.

Resultaat:
Het resultaat bij de sales game was erg goed. We zijn derde geworden van de hele opleiding en eerste van onze klas, waardoor we een heerlijke prijs wonnen. Dit is vooral gelukt omdat iedereen vertrouwen in elkaars kunnen had en naar elkaar luisterde. Ons eindresultaat was dan ook een heel mooi punt, waar iedereen hard zijn best voor heeft gedaan.

Reflectie:
Ik heb een leuke periode gehad in dit project groepje, dat komt ook omdat we een groep hadden waarin iedereen zijn steentje bij droeg en voor elkaar klaarstond. Dit heb ik overigens in de andere drie projectgroepen niet gehad. De voornaamste reden dat dit project een succes werd is denk ik dat we allemaal uit een andere groep kwamen en een frisse start met allemaal nieuwe meningen en mensen hadden.

Digital en Data

Djino, Wail, Lucas, Max, Stan en Niels

We scan project 3

Talenten en Valkuilen Wat als eerste aan de positieve kant opvalt, is dat vasthoudend en zakelijk erg hoog zijn. Grote kans dat dit komt doordat de groep bijna hetzelfde was als de eerste projectgroep. Ook interpersoonlijk sensitief en multicultureel scoren weer hoog binnen deze groep.
Aan de andere kant scoort analytisch erg laag, maar dit geldt ook voor besluitvaardig en oordeelsvormend. Dit kan verbeterd worden door sneller besluiten te nemen binnen de groep en vaker positieve discussies te voeren om zo tot een oordeel te komen.

STARR-reflectie

Situatie
Met deze projectgroep heb ik de module Digital & Data gedaan. Tijdens deze module hebben wij een digitale marketingstrategie opgesteld voor Markteffect.

Taak
De rol die ik heb vervuld in deze projectgroep was een leidinggevende rol. Ik wilde met deze rol proberen om het project goed te laten verlopen en een beetje leiding te geven aan mijn projectleden zodat we het project goed zouden afronden en zodat iedereen zijn steentje zou bijdragen.

Actie
Ik had al eerder met dit groepje gewerkt dus ik wist waar iedereen zijn kwaliteiten lagen en valkuilen. Echter gebeurde precies hetzelfde als het eerste project met deze groep. Ik heb geprobeerd om er toch maar wat van te maken en in iedergeval zelf mijn best te blijven doen. We hebben alles gezamenlijk gedaan dit project.

Resultaat
Dit resultaat was helaas minder, we hebben een kleine onvoldoende gehaald. Dit komt mede door de samenwerking en de samenstelling van de groep. Ik wist van te voren wat er zou gaan gebeuren, ik heb me best gedaan om het te voorkomen maar dat is helaas niet gelukt. Ik ben dan ook niet tevreden met de oplevering van ons concept. Ook ben ik niet tevreden over de gang van zaken hoe de projectgroepen zijn gemaakt.

Reflectie
Ik denk dat ik al een aantal punten heb benoemd die ook onder de reflectie kunnen vallen. Ik hoop dat ik het volgende project met nieuwe mensen kan werken (wat overigens niet het geval is geworden, en het weer tot een ramp heeft geleid), zodat we een frisse start kunnen maken en hopelijk een goed punt halen voor ons volgende project.

Share!